Cofnij

Keto chleb z czerwonego pesto

Nie ma co ukrywać, że brak "prawdziwego" pieczywa na diecie ketogenicznej to najskuteczniejszy odstraszacz. Na szczęście potrzeba matką wynalazku! Przepis, który stworzyłam z całą pewnością spełni oczekiwania największych krytyków, gdyż ten keto chleb jest po prostu pyszny! Wilgotny, aromatyczny, pełen smaku i bardzo sycący, a jego przygotowanie zajmie 5 minut...
Ilość porcji 15

Składniki
  

  • 150 g mąki migdałowej
  • 50g łuski babki jajowatej
  • 6 jaj - żółtka i białka oddzielnie
  • 2 całe jajka
  • 150 g czerwonego pesto
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • opakowanie przyprawy "suszone pomidory z chili"
  • mak

Wykonanie
 

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i przygotuj keksówkę- najlepiej silikonową. Jeśli masz tradycyjną wyłóż ja papierem do pieczenia. W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, babkę płesznik, proszku do pieczenia, przyprawami oraz solą. Następnie dodaj żółtka i dwa jajka oraz pesto i wszystko dokładnie zmiksuj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połącz zawartość obydwu misek, delikatnie ale dokładnie miksując na średnich obrotach. Ciasto przelej do formy, wierzch makiem i piecz ok 40 minut.