Go Back

Keto serniko brownie z malinami

Jestem absolutną fanką serników i czekolady. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
Stąd to cudowne połączenie! Sernik, czyli nabiał to źródło wapnia i tryptofanu odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój. Ponadto wpływa on również na ilość wytwarzania w organizmie melatoniny, co przyczynia się do poprawy jakości snu.
A brownie? Czekolada to naturalny i najlepszy antydepresant!
Jest to więc przepis na DOBRY NASTRÓJ, bez wyrzeczeń! Bo choć będzie słodko, to bardzo zdrowo, sycąco i w 100 % keto.
Ilość porcji 15

Składniki
  

Brownie

  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g masła 82%
  • 150 g czekolady 90% kakao
  • 50g surowego kakao (jasnego, raw)
  • 200g erytrytolu
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sernik

  • 500g mascarpone
  • 20g budyniu waniliowego w proszku
  • 2 jajka
  • 75g malin
  • 150g erytrytolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 miarki odżywki o smaku waniliowym lub truskawkowym

Wykonanie
 

  • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o wymiarach 20/30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu rozpuść pokrojone na kawałki masło wraz z czekoladą. W misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W osobnej misce ubij jajka z erytrytolem na puszystą masę i dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladowę, a następnie suche składniki. Powstałą masę wyłóż równomiernie w formie do pieczenia.
    Składniki na sernik dokładnie zmiksuj i wylej na wierzch masy brownie. Cisto będzie podzielone na 15 kawałków, więc na środku każdego kawałka umieść po jednej malinie. Piecz 35 minut. Cisto jest gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu.
słowa kluczowe keto, serniko-brownie